Tenen / vijesti  / PUT KAFE

PUT KAFE

Kafa je posle vode najpopularniji napitak, rasprostranjen širom zemljine kugle, a kroz način njenog konzumiranja možemo proučavati običaje i stil odmaranja i uživanja širom sveta.

Korišćenje magičnog napitka munjevito se širilo. Svi su želeli da probaju napitak od crvenih bobica. Kafa je brzo iz svoje afričke prapostojbine prešla u Jemen, gde se širi njena proizvodnja. Većina kafe iz Jemena odlazila je u ostatak sveta preko luke Moča, čiji je naziv s vremenom, postao sinonim za KAFU. Jemenci su znali vrednost kafe i dugo vremena nisu dozvoljavali izvoz stabljika kafe ili nedozrelih plodova. Drevni Arapi su napitak prozvali «qahwah», što znači napitak od biljke. Naziv se raširio po celom islamskom svetu.

Jedan mladi Portugalac preneo je kafu u Brazil i za manje od jednog veka ova zemlja postala je najveći proizvođač kafe na svetu.

S godinama se KAFA raširila po celom Otomanskom carstvu. Svaki vladar je imao svoj specifičan način pripreme. Venecijanski konzul je u svojim izveštajima iz Carigrada često spominjao tamno i vrelo piće koje Turci često piju i uz koje se druže. Ona je bila i verni pratilac turskih vojnika. Od grada do grada, od zemlje do zemlje.
U 17. veku Turci su došli do Beča, pokušali ga osvojiti, ali bezuspešno. Žurno se povlačeći iza sebe su ostavili veliki broj vreća neobičnih zrna. I tako je KAFA došla u Evropu.

Bečlije su prvi evropljani koji su počeli uživati pijući mirisni crni napitak. Takođe, oni su prvi počeli KAFI dodavati mleko, šećer i druge sastojke. Holanđani su biljku preneli na plantaže na Cejlonu i Javi, a Francuzi na Haiti, Jamajku, Kubu i Portoriko. 

Brazil, koji je imao velike viškove kafe obratio se švajcarskoj kompaniji Nestle za pomoć. Rešenje lakog i brzog pravljenja kafe pronađeno je 1938. godine u vidu NESCAFÉ-a  , koji je ponuđen švajcarskom tržištu. Nakon Drugog svetskog rata, zemlje širom sveta su počele da uvoze NESCAFÉ. Granule NESCAFÉ-a  su mešavina najboljih zrna iz različitih zemalja tropskih predela.